Per 01-01-2025 geld er een wijziging in het btw tarief van bepaalde KVV’s.
De huidige situatie
Op dit moment is het zo dat bepaalde KVV’s (kant-en-klaar vers vlees, rauwe vleesvoeding) onder het 9% btw tarief vallen en bepaalde KVV’s onder het 21% btw tarief vallen. Dat heeft te maken met de samenstelling van de KVV: een KVV met enkel dierlijke ingrediënten (zoals spiervlees, orgaanvlees en bot) valt onder het 9% btw tarief, terwijl KVV’s met toevoegingen (zoals groentes of een vitamine- en mineralenmix) onder het 21% btw tarief vallen.
Hetzelfde geld momenteel voor snacks: snacks gemaakt van 100% (gedroogd) vlees, zoals bijvoorbeeld gedroogde oren of huid of trainertjes gemaakt van 100% vlees, vallen onder het 9% btw tarief. Snacks gemaakt van meer ingrediënten vallen onder het 21% btw tarief.
De nieuwe situatie
Per 01-01-2025 veranderd dit en gaan alle KVV’s onder het 21% btw tarief vallen. Het verschil wordt dus rechtgetrokken. Hoewel we natuurlijk liever alle diervoeding naar 9% btw hadden zien gaan, zijn we wel blij dat alle diervoedingen nu onder hetzelfde btw tarief vallen. Dit is eerlijker, omdat tot nu toe aanvullende voedingen goedkoper waren dan complete voedingen, waardoor eigenaren (waarvoor het lastig kan zijn onderscheid te maken tussen een complete of aanvullende voeding) sneller de neiging hadden een aanvullende voeding te kiezen (omdat dit goedkoper was), waardoor hun maatje mogelijk bij verkeerd gebruik tekorten oploopt.
Naar alle waarschijnlijkheid gaat het 21% btw tarief ook gelden voor snacks die momenteel onder het 9% btw tarief vallen, maar hier zijn nog onduidelijkheden over.
Wat betekend dit in de praktijk
In de praktijk betekend de aanpassing van het btw tarief dat voedingen (en snacks) die nu onder het 9% btw tarief vallen in prijs zullen stijgen (met ca 12%). Dit heeft dus NIET te maken met het ophogen van prijzen vanuit leveranciers of vanuit ons, als winkel, maar puur doordat er meer belasting moet worden betaald bij de aankoop van deze producten. Er wordt dus ook zeker niet meer winst gemaakt met de producten.
Omdat het nieuwe btw tarief natuurlijk voor alle merken en winkels gaat gelden zullen we de prijsstijging overal tegen gaan komen. We kunnen hier niet omheen.
We helpen je graag bij de keuze voor gezonde voeding voor jouw hond of kat. Wij proberen, als (web)winkel, uiteraard altijd onze prijzen zo laag mogelijk te houden. Maar aan een aanpassing in het btw tarief kunnen we helaas niets veranderen.
We kunnen niet uitsluiten dat naast een aanpassing in het btw tarief sommige leveranciers de prijzen zullen verhogen. Dit gebeurt vaker aan het begin van het jaar. Een prijsstijging heeft meestal te maken met stijgende kosten om een product te produceren: energiekosten, grondstoffen en bijvoorbeeld loonkosten stijgen alsmaar door, waardoor een prijsstijging soms onvermijdelijk is.
Wat is btw
Btw is belasting die je betaald bij de aankoop van producten (of diensten). Dit bedrag (afhankelijk van het product 9% of 21% van de aankoopprijs) betaal je aan de verkoper, en die draagt het vervolgens weer af aan de belastingdienst. De verkoper van een product krijgt dit geld dus zelf niet. In welke categorie een product valt (9% of 21%) wordt bepaald door de overheid.