Blog december

December snacks

De feestmaand december is aangebroken! Een gezellige tijd waarin ook lekker eten centraal staat. De pepernoten staan op de tafel, chocoladeletters worden rijkelijk uitgedeeld, kerstkransjes in overvloed en het jaar wordt natuurlijk afgesloten met een lekkere oliebol. Ook onze huisdieren willen we natuurlijk wat lekkers geven, en daar spelen fabrikanten op in! Wat zijn de gevaren van deze gezellige maand?

De meeste lekkernijen die we zelf opeten zijn niet geschikt voor honden. Onze snacks bevatten veel calorieën, suikers en vetten.  O.a. chocolade & rozijnen (oliebollen!) zijn daarnaast ook giftig. Het is deze maand extra opletten dat onze honden niet per ongeluk iets van de tafel pakken. Maar ook moeten we ons realiseren dat, hoe lief ze ons ook aankijken, we beter niets van onze eigen zoetigheden aan onze huisdieren geven. Waar het een is vooral een calorieënbom is, is het ander potentieel dodelijk. Zorg dus altijd dat snoep buiten het bereik van honden wordt bewaard.

Wat dan wel? Natuurlijk mogen we onze trouwe viervoeters ook wat extra’s geven deze maand. De winkels liggen bomvol met (feest)snacks voor onze honden. Nep chocolade letters, zuurstokkleurige-kauwstaven en kleurrijke koekjes in de vorm van kerstbomen vullen de schappen. Speciaal voor honden, dus perfect! Zou je denken dan… Helaas is het uitkijken met de snacks die je jouw hond geeft. Veel van deze speciale kerst-snacks zijn namelijk gemaakt van rawhide. Rawhide is bewerkte (runder)huid, veelal geïmporteerd uit Azië. Deze huiden worden chemisch bewerkt om ze te kunnen bewaren en om ze te ontdoen van vlees & vacht. Vervolgens worden ze nog gebleekt voor een mooiere kleur en minder sterke geur. Daarna worden ze in verschillende vormen geperst & gelijmd en soms worden er ook nog kleurstoffen aan toegevoegd voor een resultaat wat vooral het baasje aanspreekt: een kleurrijk kerstvormpje. Deze rawhides zijn echter slecht verteerbaar, worden glad met eten (verslikkingsgevaar!) & zijn zo chemisch bewerkt dat we ze niet zouden moeten willen voeren.
Er zijn uiteraard ook minder schadelijke kerst-snacks, zoals koekjes in de vorm van bijvoorbeeld kerstboompjes of sterretjes. Deze koekjes zijn minder gevaarlijk dan de rawhide, maar raden we meestal niet aan. Ze zijn namelijk veelal gemaakt van veel granen & gekleurd met kleurstoffen. Dat is natuurlijk niet ideaal voor een hond.

Wat wel? Er zijn gelukkig tal van snacks te krijgen voor een hond die wél geschikt zijn om te geven. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke, gedroogde snacks, zoals gedroogde huid (puur, zonder de bewerking van rawhide), gedroogde oren, vleesstrips, gezonde koekjes zonder overdaad aan granen en ga zo maar verder! Misschien zien deze er iets minder feestelijk uit, maar dat maakt voor een hond gelukkig niet uit. Die zijn blij met een overheerlijke én gezonde snack 😉 Overigens geld voor honden hetzelfde als voor ons mensen: snacken doe je altijd met mate, ook al is het een gezonde snack, het blijft een extraatje!

Naast het geven van een snack kun je jouw hond ook verwennen met een heuse (kerst)maaltijd! Je kunt namelijk de maaltijd van jouw hond verrijken met allerlei lekkere én gezonde dingen, zoals bijvoorbeeld verdunde (home made) bottenbouillon als voorgerechtje, zijn brokken/vlees verrijkt met een gezonde én lekkere bonus zoals een rauw sprotje of een eitje en als nagerechtje een beetje geitenyoghurt met bosbessen! Al deze lekkere extraatjes zitten bomvol gezonde stoffen zoals eiwitten, vitamines, mineralen & antioxidanten. Je kunt dit natuurlijk ook buiten kerst de maaltijd van jouw maatje op deze manier verrijken. Heb je een hond met een gevoelige spijsvertering & is hij dit soort extra’s niet gewend? Wees dan voorzichtig en voeg bijvoorbeeld maar één extra zoals bottenbouillon toe.

Wij willen iedereen een hele fijne en gezellige feestmaand wensen!