jas(blog)

Hondenjas

Het is koud! Terwijl we zelf met een lekkere warme jas, handschoenen, sjaal en muts de deur uit gaan om een rondje te wandelen, gaat onze hond meestal naar buiten met….niets! Ofja, een halsband en een riem, of misschien een tuigje. Maar krijgen honden het dan niet koud?

Oorsprong

De hond stamt af van de wolf. De wolf komt van oorsprong voor op bijna het hele noordelijk halfrond. Dus ook in erg koude gebieden! Om niet onderkoelt te raken krijgt een wolf een goede wintervacht. Door deze natuurlijke ‘jas’ hoeft een wolf (uiteraard) geen jas te dragen. Dus onze hond heeft er ook geen nodig, toch? Of juist wel?

De hond

Vanuit de wolf hebben we, gedurende duizenden jaren, de hond gefokt. ‘De hond’ is eigenlijk een (te) breed begrip, want er bestaan veel verschillende rassen. Groot, klein, atletisch, met een dikke vacht of haarloos. De gemiddelde hond woont tegenwoordig bij ons in huis. En daar hebben we dus het grote verschil met de wolf! Een hond kan zeker baad hebben bij een lekker warme jas of trui. Maar, niet iedere hond heeft een jas nodig! Het is dus belangrijk goed naar je hond te kijken.

Omdat de hedendaagse hond bij ons binnen woont, ontwikkelen ze niet meer dezelfde wintervacht als de wolf doet. Binnen is het namelijk altijd lekker warm. De ‘wintervacht’ wordt hier op aangepast. Anders zou de hond het binnen juist te warm krijgen. Op het moment dat we zelf naar buiten gaan doen we een jas aan. Maar de natuurlijke jas van de hond is dus eigenlijk niet voldoende ontwikkeld. Je kunt er dus, afhankelijk van de omstandigheden, voor kiezen om jouw hond een jas aan te doen. Maar ook al is die wintervacht niet zo goed als die van de wolf, niet iedere hond heeft er een nodig.

Heeft mijn hond een jas nodig?

Verschillende factoren spelen mee met de keuze of je jouw hond wel of geen jas aan gaat doen.

Formaat & lichaamsbouw
Kleine honden raken makkelijker onderkoeld. Ze hebben minder lichaamsmassa en koelen dus sneller af. Honden met een slanke bouw koelen daarnaast ook makkelijker af dan honden met een stevige bouw
Gewicht
Vetten helpen het lichaam warm te houden. Een hond met ondergewicht koelt daardoor sneller af dan een hond die goed op gewicht is of een hond met overgewicht. Overgewicht kun je natuurlijk wel beter zien te voorkomen! Wist je dat je hond in de winter bij kou meer calorieën verbrand? Om goed warm te kunnen blijven. Het kan zijn dat jouw hond dus een beetje extra voer (of calorierijker voer) nodig heeft als hij of zij veel buiten is (en/of een warme jas!)
Leeftijd
Puppy’s en senioren honden hebben meer moeite met zichzelf warm houden. Bij deze leeftijdsgroepen gebruik je dus sneller een jas. Senioren met gewrichtsproblemen hebben daarnaast extra baad bij een warme jas: doordat de gewrichten lekker warm blijven hebben ze er minder last van.
Vacht
De vacht van de hond speelt een grote rol. Honden met een vacht mét ondervacht blijven veel makkelijker warm dan honden zonder ondervacht. En daarnaast blijven honden met een lange vacht beter warm dan honden met een korte vacht. Maar verkijk je er niet op, honden met een lange vacht,  zonder ondervacht kunnen soms evengoed onvoldoende warmte vasthouden.
Beweging
Door beweging blijft het lichaam warmer. Ga je dus een stevig rondje lopen dan is een jas minder snel nodig dan wanneer je regelmatig mensen tegen komt en blijft staan voor een praatje. Of op de hondenschool, waar je soms tussendoor even moet wachten. Ook honden die naar de dagopvang gaan en daar veel buiten zijn krijgen het makkelijker koud. Ondanks dat ze vast en zeker lekker zullen spelen, zullen ze tussendoor ook wel eens even moeten rusten.
De duur
Des te langer je hond buiten is, des te kouder hij of zij het krijgt. Logisch natuurlijk! Verwacht je dat je hond lang buiten is, overweeg dan zeker of een jasje nodig is. Terwijl dat bij een kort moment buiten, met dezelfde weersomstandigheden, niet altijd nodig is.

Zoals je ziet spelen er veel factoren mee. Een jas is niet persé nodig als één van deze factoren een rol speelt. Maar zie je dat je hond op meer gebieden een jas kan gebruiken dan is een jas zeker de overweging waard. Sommige factoren spelen daarnaast een belangrijkere rol dan andere.

Het belangrijkste advies is: kijk goed naar je hond! Zie je dat je hond het koud heeft, bijvoorbeeld doordat hij/zij staat te rillen, dan doe je er goed aan jouw hond een trui of jas aan te doen. En laat iedereen die roept dat een jas voor een hond niet nodig is maar links liggen!

Een gezonde golden retriever van 4 jaar zal al met al dus niet snel een jas nodig hebben. Deze honden weten zichzelf prima warm te houden met hun formaat en dubbele vacht. Heb je echter een chihuahua? Dan zul je in vrijwel alle gevallen met koud weer baad hebben bij een jasje: door het formaat kunnen ze zich slecht warm houden. Ook bijvoorbeeld (labra)doodles kunnen bij echt koud weer vaak wel een jas gebruiken: zij hebben namelijk meestal geen ondervacht.
Of een jas dus wel of niet nodig is verschilt per hond en per situatie.

Hoe?

Maar hoe gebruik je een jas dan? En welke zijn goed?
We hebben al gezien dat honden allemaal een andere lichaamsbouw hebben. Het is daarom veel moeilijker om een jasje te produceren die past bij de meeste honden, dan het is om een jas te maken die past bij de meeste mensen. Sommige jassen hebben enige verstelbaarheid erin verwerkt, zoals de band die vanaf de buik over de rug loopt die verstelbaar is en/of een elastiek om de jas bij de nek mooi te laten aansluiten (nooit té strak doen natuurlijk!).
De meeste jassen zijn in vele maten verkrijgbaar, van klein tot groot. De pasvorm kan per merk en model sterk afwijken. Koop je een jas in de winkel? Neem je hond dan mee en pas de jas voor aankoop. Koop je liever online? De meeste online winkels hebben een maattabel bij het product. Meet jouw hond goed op volgens de instructies en vergelijk het met de maten.
Bij honden met afwijkende vormen, zoals bijvoorbeeld windhonden, kan het moeilijk zijn een goed passende jas te vinden. Vergelijk veel jasjes online en in winkels of bekijk de mogelijkheid er een op maat te laten maken.

Een honden trui zit vaak comfortabeler dan een echte jas. Ze zijn wat soepeler en minder dik. Veel honden vinden een trui dus prettiger dan een jas. Bij regen is een trui echter niet te gebruiken, omdat de trui het water opneemt. Een jas is daarnaast in veel gevallen ook warmer.

Een trui kun je, bij  gebruik van een tuig, onder het tuigje aan doen. Op deze manier kun je jouw hond gewoon aanlijnen. Ook jassen kunnen in sommige gevallen onder een tuigje gedragen worden. Sommige jassen hebben ook de mogelijkheid de jas over het tuigje heen te dragen. Deze jassen hebben dan (meestal) een rits op de rug. Met die rits maak je op precies de goede plek een opening om de hond aan te kunnen lijnen.
Heb je een angstige of ontsnappingsgevoelige hond? Draag dan altijd het tuigje ónder het jasje of truitje. Als je een jas onder een tuig doet kunnen honden er namelijk makkelijker uit glippen. Net zoals je kinderen in de auto geen jas aan doet: hierdoor kunnen ze uit de gordel schieten.

Er zijn veel verschillende jassen en truitjes. Sommige zijn extreem warm, andere slechts een beetje. Ook zijn er regenjassen die puur tegen de nattigheid zijn. Dat is vooral fijn voor honden die niet van regen houden of honden met een vacht die na de regen goed gedroogd moet worden. Kies een jas die past bij jouw hond en de omstandigheden.

Met een warme jas of trui kan jouw hond weer lekker genieten van het buiten zijn!