Hondenjas mode of noodzaak

Steeds meer zie je mensen gebruik maken van hondenjassen. Maar is dit wel nodig? Of wordt de hond vermenselijkt?

Oorsprong
Als we kijken naar de oorsprong van de hond, de wolf, zie je deze nooit een jas dragen. Wolven komen voor in een groot deel van de wereld, waaronder in erg koude gebieden. Door de dikke vacht heeft een wolf geen last van koude temperaturen.
Kun je dan stellen dat een jas bij een hond geen noodzaak is? Natuurlijk niet, ondanks dat de hond zoals we ‘m vandaag de dag kennen afstamt van de wolf, lijken de meeste honden niet meer op een wolf. Doordat we als mens graag verschillende typen honden zien zijn we selectief op bepaalde eigenschappen gaan fokken, gedurende honderden of zelfs duizenden jaren. Zo hebben we hele kleine of juist hele grote rassen en honden met geen of heel veel vacht.

Is het nodig?
Om te bepalen of je hond een jas nodig heeft kun je naar een aantal factoren kijken. Allereerst speelt het formaat van een hond een belangrijke rol. Des te kleiner de hond des te groter de noodzaak voor een jas. Een kleine hond heeft namelijk minder massa waardoor deze sneller onderkoeld zal raken. Dan ga je naar de vacht kijken. En laat schijn hierin niet bedriegen! Honden met een ondervacht blijven makkelijker warm, omdat deze vachten beter isoleren. Er zijn ook langharige vachten zonder ondervacht. Deze vachten lijken misschien wel heel warm, maar zijn dit niet altijd. Kortharige honden of naakthonden hebben sneller een jas nodig dan honden met een goed isolerende vacht.
Helaas is het niet zo simpel om puur en alleen naar het formaat hond en de vacht te kijken. De ene hond heeft het in de praktijk veel sneller koud dan de andere, ook al zijn ze van hetzelfde type. Het belangrijkste is dus goed naar de hond te kijken. Staat de hond te rillen? Dan heeft hij het koud, een jas is dus welkom. In sommige gevallen zal ook een grote hond of een langharige hond baat hebben bij een warme jas! Jonge, oude of zieke honden hebben sneller behoefte aan een jas. Honden met artrose hebben bijvoorbeeld veel baat bij een jas die de spieren en gewrichten lekker warm houd!

Honden die in de winter veel buiten zijn verbruiken veel energie om warm te blijven. Wanneer je een hond hebt die in de winter moeilijk op gewicht te houden is kan dat dus om deze reden zijn. Ook dan kun je een warme jas overwegen. De hond zal minder warmte verliezen en dus minder energie verbruiken om warm te blijven.

Naast jassen en truien om de hond warm te houden bestaan er ook regenjassen. Ook deze kunnen ingezet worden bij het warm houden van de hond, omdat een natte hond sneller afkoelt. Daarnaast vinden sommige honden regen echt niet leuk en blijven ze liever binnen. Met een regenjasje willen deze honden vaak wél naar buiten. Ook honden met een vacht die gaat klitten als deze nat wordt hebben baat bij regenjasjes. Zo hoef je de vacht niet na iedere wandeling droog te blazen, wat niet elke hond leuk vindt.  

Is een jas dus een mode item of het vermenselijken van de hond? Nee, wij hebben als mens de honden zo gecreëerd dat in sommige gevallen een jas een absolute noodzaak is. Kijk dus goed naar je hond en bepaal of de jas nodig is of niet. Er zijn ook zeker hondenrassen die geen jas nodig hebben, deze zullen het mogelijk zelfs veel te warm hebben met een jas aan. Daarom is het  heel belangrijk goed te weten hoe jouw hond in elkaar zit!

Een goede hondenjas
En wat is dan een goede hondenjas? Er zijn heel veel verschillende hondenjassen te krijgen, in de meest bijzondere modellen. Prettig is dat er hele neutrale hondenjassen op de markt zijn. Je hond hoeft er dus niet overdreven aangekleed uit te zien! En voor de personen die daar wél van houden zijn er heel veel bijzondere jassen te verkrijgen. Er is geen één model dat voor elke hond perfect is doordat honden verschillende behoefte én vormen hebben. Belangrijk is in ieder geval dat de hond zich er prettig in voelt. Er zijn verschillende punten waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een jas:

  • De borst
    Er zijn verschillende manieren om een jas bij de borst te laten vallen. Er zijn jasjes die voor op de borst, boven de voorpoten vastgemaakt worden en er zijn jassen die tussen de voorpoten doorgaan en op de rug vastgemaakt worden. Het nadeel van het 1e type is dat de borst dus voor een groot deel onbeschermd is tegen de kou en regen. De kans dat een jasje gaat schuiven is ook groter. In sommige gevallen zal een hond het wel prettiger vinden om dit soort model te dragen omdat ze er niet van houden iets tussen de voorpoten te hebben. Als een hond een (y-)tuig gewend is zal een jas tussen de voorpoten meestal geen probleem zijn.
  • Tuig of halsband
    Het kan lastiger zijn een fijne jas of trui te vinden voor een hond die een tuig draagt, doordat het tuig op de rug vastgemaakt wordt. Er zijn jassen op de markt met een rits op de rug die je precies op de juiste plek open kunt maken waardoor je een tuigje onder de jas kunt dragen. Daarnaast kun je ook het tuig over de jas heen dragen. Bij een truitje is dat ook de beste manier.
  • Waterdicht, winddicht, warm?
    Er zijn heel veel verschillende modellen met allemaal eigen eigenschappen. Ga na wat je belangrijk vindt. Gaat het alleen om de regen tegen te houden? Dan is een simpele regenjas voldoende. Alleen voor de warmte? In dat geval voldoet een trui meestal prima! Als je beide eigenschappen nodig hebt kom je al snel bij de echte hondenjassen. Per jas zit er verschil in de warmte maar bijvoorbeeld ook of deze waterdicht of -afstotend is en of deze winddicht is. Er zijn jasjes met een dikke voering maar bijvoorbeeld ook thermo jassen die werken door de lichaamswarmte te reflecteren, waardoor de jas veel dunner is maar wel lekker warm. Ga na wat handig is in jullie situatie en kies aan de hand hiervan de jas uit.

Hopelijk heb je met behulp van deze blog een beeld van hondenjassen en wanneer deze wel of niet nodig zijn. We hopen je geholpen te hebben met de keuze om wel of juist niet een jas aan te schaffen!