Help, een teek!

Maart, de maand waarin het soms nog erg koud is, maar ook de lente weer kan beginnen! Dit jaar hebben we eigenlijk niet eens een echte winter gehad. De temperaturen lopen alweer op en de natuur worden weer wakker. Helaas, bepaalde beestjes zien we als hondeneigenaren liever niet.

Wat zijn teken

Teken zijn een voorbeeld van de beestjes die we liever niet tegenkomen. Teken zijn kleine, spinachtige insecten. Ze zijn verwant aan mijten. De teken zijn actief van de lente tot in de herfst, bij koude temperaturen zijn ze niet actief. Ook tijdens een matige winter is het mogelijk een teek op je hond aan te treffen. Teken kruipen op de hond (of kat, mens of menig ander dier) en bijten zich vast. De teek voedt zich met het bloed en wordt in deze tijd veel groter. Wanneer een teek net vastgebeten is, is slechts een klein donker bolletje met poten. En dat terwijl een volgezogen teek ruim 3 keer zo groot is.

Teken kunnen verschillende ziektes overdragen op mens én dier. Het is daarom van belang om tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen en teken zo snel mogelijk te verwijderen. Onder andere de ziekte van Lyme en Babesiose worden op deze manier verspreid. Des te sneller een teek verwijderd wordt, des te kleiner de kans op overdracht van deze ziektes.

Teken
Teken, links voor de bloedmaaltijd, rechts erna.

Hoe loopt een hond of kat teken op?

Teken leven in beplanting. Ze komen veel voor in de bossen, in (hoger) gras en beplanting. Ook in onze tuinen komen ze gewoon voor. De teken gaan op bijvoorbeeld gras zitten in afwachting tot een gastheer (een mens of dier waar ze een bloedmaaltijd van kunnen nemen). Zodra deze voorbij komt kruipen ze op het dier. Ze gaan vervolgens op zoek  naar een fijn plekje om zich vast te bijten. Veelal kiezen ze een plekje in de plooien van het lichaam, zoals oksels, liezen, onder de oren, tussen de tenen etc. Hier bijten ze zich vast en blijven ze gedurende de maaltijd zitten. De hond of kat voelt hier niets van, het speeksel bevat namelijk een verdovend stofje.

Help, mijn hond heeft een teek!

Het overkomt iedere honden- of katteneigenaar wel eens, er wordt een teek gevonden. Niet leuk! En nu? Het belangrijkste is dat de teek zo snel mogelijk verwijderd wordt. Loopt de teek nog over het lichaam? Dan zijn er nog geen ziektes overgebracht naar het dier. Als de teek zich al vastgebeten heeft kun je deze het beste verwijderen met een tekenhaakje. Deze haakjes haak je om de teek heen, waarmee je ze gemakkelijk kunt verwijderen. Vroeger werd aangegeven dit met een draaiende beweging te moeten doen, tegenwoordig zegt men vaak dat een rechte beweging ideaal is. De beste manier kan ook verschillen bij het gebruik van verschillende materialen. Gebruik je een speciaal tekenpincet? Volg dan de gebruiksaanwijzing hiervan op. Heb je geen tekenpincet bij de hand? De teek kan ook verwijderd worden met een normaal pincet of met je nagels. Let hierbij wel extra op dat het lichaam van de teek niet fijngeknepen wordt en dat je de gehele teek verwijderd. In sommige gevallen breekt het kopje af en blijft deze zitten. Meestal zal deze eruit zweren, het kan ook gaan ontsteken. Bij twijfel kun je het best contact opnemen met je dierenarts.

Des te sneller de teek verwijderd is des te kleiner de kans op ziektes is. Soms ontdek je een teek niet op tijd en is deze al behoorlijk volgezogen voordat je hem kunt verwijderen. Ook dan is het van belang de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Houd de plek waar de teek gezeten heeft goed in de gaten en overleg bij twijfel met de dierenarts. Als de hond of kat een ziekte oploopt kan het lang duren voordat er symptomen ontwikkelen, dus dit is niet altijd direct zichtbaar. Indien je vermoed dat een potentieel besmette teek lang op jouw hond of kat gezeten kun je het beste ook even overleggen met de dierenarts. Ook als na lange tijd jouw hond of kat (soms vage) klachten ontwikkelt kun je bij het onderzoek van de dierenarts aangeven dat je hond of kat een teek gehad heeft en wanneer je deze verwijderd hebt. Bij het vermoeden van een ziekte opgelopen door een teek kan en dan namelijk onderzoek gestart worden waardoor de behandeling zo snel mogelijk opgestart kan worden.

Teken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk wil je niet dat jouw hond of kat een ziekte oploopt die verspreid wordt door teken. Daarnaast kom je natuurlijk ook tijdens het knuffelen liever geen teken tegen. Ter voorkoming van teken (en vlooien) zijn er veel verschillende middelen op de markt. Welk middel je ook gebruikt, het belangrijkste is je hond altijd te controleren. Veel middelen hebben een afwerende of teek dodende werking. Echter is het belangrijk om je te realiseren dat geen enkel middel 100% zekerheid bied! Regelmatig komt het voor dat er toch teken gevonden worden. Over het gebruik van tekenmiddelen is veel discussie. Er zijn namelijk veel verschillende middelen op de markt, welke veelal chemisch zijn. Dit zijn pipetten die worden opgenomen door de huid of tabletten. Ze werken vaak via de bloedbaan, een teek die zich vastbijt zal dan gedood worden. De precieze werking verschilt per middel. Vaak kiezen mensen er bewust voor deze middelen niet te gebruiken. Deze chemische middelen worden namelijk toch via de hond verspreid en afhankelijk van het middel kunnen er verschillende bijwerkingen ontstaan. Steeds vaker kiezen mensen voor een natuurlijkere manier om teken te voorkomen. Zo worden bijvoorbeeld tekenkettingen gebruikt, natuurlijke druppels op basis van plantenextracten of apparaatjes met afwerende geluiden. Met deze middelen is de kans op bijwerkingen beduidend kleiner. Belangrijk is om te weten dat deze middelen geen teken doden. Het blijft belangrijk jouw hond of kat dagelijks te controleren op teken. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de reguliere tekenmiddelen, omdat ook deze geen 100% bescherming bieden. Welke middelen je gebruikt is natuurlijk ten alle tijden jouw eigen keuze. Bij ZoeZoo hebben we er bewust voor gekozen géén chemische middelen aan te bieden. Wel hebben we verschillende natuurlijke & teek afwerende producten in ons assortiment. Soms is het even zoeken wat het beste product voor jouw dier is. De ene hond of kat is namelijk gevoeliger voor teken dan de ander. In sommige gevallen is het aan te bevelen bepaalde middelen te combineren, zoals de STOP! Animal Bodyguard druppels en tekenspray. Houd hierbij in het achterhoofd dat niet alle middelen te combineren zijn! Vraag bij twijfel altijd na of een middel wel of niet te combineren is om overdoseringen te voorkomen. Ook kan het verstandig zijn om gebieden waarvan je weet dat er veel teken zitten te vermijden. En de belangrijkste maatregel is altijd, wat je ook doet om teken te voorkomen, om goed te blijven controleren. Zowel bij je dieren als bij jezelf!