Pup & voeding

Een pup in huis

Gefeliciteerd! Een puppy in huis! Een pup in huis is altijd een spannende maar bijzondere tijd. Er komt veel bij kijken en de tijd vliegt voorbij. Voor je het weet is je puppy een grote, volwassen hond!

Een pup vergt veel voorbereiding. Er moeten spullen gekocht worden (een mandje, speelgoed, tuigje en riem, voerbakjes etc), een goede puppycursus moet worden uitgekozen en je moet overwegen of je bijvoorbeeld wel of geen verzekering afsluit. En naar welke dierenarts ga je toe? Kies er eentje uit die werkt volgens moderne inzichten en waar je vertrouwen in hebt.

En dan, het moment is daar. Je mag je puppy ophalen bij de fokker (of het asiel, bij een stichting). Je neemt de puppy mee naar huis waar hij of zij lekker mag wennen. Meestal krijg je een zakje voer mee en een knuffeltje met de nestgeur. Soms zit er een uitgebreid pakket bij een puppy met o.a. producten voor de vachtverzorging of training.

Voer van de fokker?

Maar wat als het voer van de fokker op is? Er is ontzettend veel voer te verkrijgen. Koop je weer hetzelfde of juist iets anders? Er zijn vele verschillende merken maar ook verschillende vormen voer, zoals brokvoedingen en vleesvoedingen. Ga je zoeken op internet dan zie je dat elke vorm van voeding voor- én tegenstanders heeft. Wat je ook wilt voeren, er is altijd wel iemand die vindt dat die manier niet geschikt is voor jouw hond. HELP, en nu?

Welke voeding het beste past bij jouw pup hangt af van het soort hond, de leeftijd en de individuele kenmerken van jouw hond. Wat goed werkt voor de energieke teckel van de buurvrouw past waarschijnlijk minder goed bij de logge Sint-Bernard van twee straten verderop. Staar je dus niet blind op adviezen vanuit jouw omgeving. Hoewel deze natuurlijk goed bedoeld zijn, is de ene hond niet te vergelijken met de andere.

Belangrijk is in ieder geval zodra je jouw pup in huis krijgt na te vragen (indien je niets meekrijgt van de fokker) welke voeding jouw puppy gewend is. Als je dit niet meekrijgt, is het aan te raden deze voeding nog te gaan kopen. Een puppy die net opgehaald is krijgt al heel erg veel nieuwe indrukken te verwerken. Een voedingswissel is op dat moment niet gewenst. Het lichaam moet dan namelijk ook nog eens wennen aan het nieuwe voer, bovenop de rest! De kans op bijvoorbeeld spijsverteringsklachten is dan best groot. Gun jouw puppy eerst even rust om aan de omgeving én aan de nieuwe mensen in zijn of haar leven te wennen. Geef het voer van de fokker minimaal een aantal weken tot de pup goed gewend is, tenzij het voer echt zwaar ongeschikt blijkt te zijn. Alleen dan stap je al eerder over.

Overstappen op ander voer?

En dan? Als het voer van de fokker op is? Afhankelijk van de voeding die je van de fokker mee hebt gekregen kun je de beslissing maken om dit te blijven geven. Doet jouw puppy het hier goed op, eet hij met smaak het eten op en is het voer goed samengesteld? Dan kan het een hele verstandige beslissing zijn om dit voer te blijven geven. Meestal krijg je een specifiek voer voor puppy’s mee. Als jouw pup dan volwassen wordt stap je over naar een volwassen versie. Een kundige fokker weet vaak ook wel welke voeding bij zijn of haar ras past, maar ga hier niet blind van uit. Niet elke fokker heeft zich goed verdiept in voeding en soms krijgen fokkers voeding gesponsord vanuit een bepaald merk. Om financiële redenen wordt dan een bepaald voer gebruikt en meegegeven, en niet persé omdat dit het ideale voer is voor jouw hond. Gelukkig zijn er ook veel fokkers die wél het welzijn op nummer 1 hebben staan en kiezen voor een voeding die goed bij hun ras past. Dan geldt wel: vergeet niet naar het individu te kijken. De voeding kan perfect zijn voor 9 van de 10 pups, maar misschien wel helemaal verkeerd vallen voor de 10de. Dan is het toch wijs om te wisselen van voeding, ondanks dat dit volgens de fokker misschien wel perfect is voor jouw hond.

Als je een nieuwe voeding gaat uitzoeken kom je in een wereld van duizenden soorten terecht. En welke moet je dan kiezen? Verschillende aspecten kunnen worden meegenomen in de keuze voor een bepaalde variant: De samenstelling, het type voer maar ook de prijs en verkrijgbaarheid in de buurt.

Bij puppy’s komt voeding iets preciezer dan bij volwassen honden. Puppy’s zijn nog in volle groei en hebben extra nood aan bepaalde voedingsstoffen. Ook bepaalde mineralen moeten bijvoorbeeld in de juiste hoeveelheid én verhouding gegeven worden. Puppy’s kunnen een teveel aan calcium bijvoorbeeld niet uitscheiden, volwassen honden kunnen dit wel. Bij pups is een te grote hoeveelheid dus sneller schadelijk dan bij volwassen honden (hoewel het óók bij volwassen honden gevolgen kan hebben, ondanks dat vaak gedacht wordt dat dit geen kwaad kan). Hoeveel precies van welke stof noodzakelijk is hangt af van de pup én de voeding. Het nodige percentage van bijvoorbeeld eiwitten kan namelijk verschillen door de hoeveelheid vocht in de voeding, maar ook doordat de kwaliteit van de eiwitten verschillend is (een dierlijk eiwit is geschikter dan een plantaardig eiwit bijvoorbeeld). Voor bijvoorbeeld calcium houden we verschillende richtlijnen voor verschillende leeftijden en formaten hond aan (grote rassen ontwikkelen makkelijker groeipijn). Zo mag het bij kleine rassen tot 1,6% calcium in een brokvoeding zijn terwijl je bij grote rassen naar voedingen met max 1,2% calcium kijkt.

Soorten voer

Je moet een keuze maken welk type voer je wilt gaan geven. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten voer. Van verschillende soorten brokvoeding tot verse, rauwe vleesmaaltijden of gekookt of gestoomd vlees. Elk soort voeding heeft weer andere voor- en nadelen. Ook kan het zijn dat een bepaalde hond het nou eenmaal beter op het een doet dan op het ander. De voor- en nadelen hebben we kort en krachtig in onderstaand schema weergeven:

Een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van verschillende typen voer

Wat is het beste?

Zoals je ziet heeft elke vorm van voeding eigen voor- en nadelen. Er is geen een voer wat ‘het beste’ is voor alle honden. Kies een vorm van voeding die bij jouw hond en situatie past. Let bij het kiezen van een voeding voor pups erop dat deze compleet is samengesteld: brokken voldoen (bijna) altijd aan de minimale richtlijnen (hoewel dat niet betekend dat een brok daardoor altijd goed is! Sommige brokken zijn nog altijd ondermaats en te beperkt in nutriënten). KVV’s bevatten lang niet altijd alle benodigde nutriënten. Deze zijn samengesteld met vlees, orgaanvlees en bot van één of enkele diersoorten. Soms zit er groente bij, soms een beetje visolie en soms een premix. Pas als de premix is toegevoegd kun je een KVV normaal gesproken als compleet beschouwen. Een premix is een vitamine- en mineralenmix. Dit is helaas nodig omdat vlees niet alle voedingsstoffen bevat die een (opgroeiende) hond nodig heeft. Als voorbeeld: Vitamine B1 zit hoofdzakelijk in plantaardig materiaal en varkensvlees. Varkensvlees wordt nooit rauw gevoerd en veel KVV’s bevatten geen of nauwelijks plantaardige ingrediënten. De kans op een tekort is dus sterk aanwezig! Vandaar dat we, zéker bij opgroeiende pups, kiezen voor een KVV met premix. Daarnaast is het bij KVV van belang goed op de calcium/fosforverhouding en de hoeveelheid calcium te letten: sommige mixen bevatten bijna geen calcium en andere veel te veel. Niet elke KVV is dus geschikt voor pups!

Over het algemeen kiezen we het liefste voor een (zorgvuldig uitgekozen) KVV of kookvoeding. Merken waar wij goede ervaringen mee hebben zijn bijvoorbeeld Energique (puppy, eend of vitaal), KB RAW (complete), Pure Instinct en Carnibest. Met brokvoedingen voor pups hebben we goede ervaring met bijvoorbeeld Carnilove, Acana en Essential Foods. Natuurlijk zijn er nog veel meer geschikte, goede merken verkrijgbaar. Meestal ligt onze voorkeur bij KVV, maar afhankelijk van de pup en situatie kan dit soms minder geschikt of haalbaar zijn. Soms is het wel haalbaar om een combinatie te voeren: door brok aan te vullen met een goede kvv pak je ook wat voordelen van de KVV mee. Je kunt daarnaast een maaltijd aanvullen met verse gekookte en gepureerde groente, af en toe een eitje of bijvoorbeeld een rauw visje (sardine) of licht gekookte garnaaltjes. Deze extra toevoegingen doe je altijd met mate en afwisselend.

Wat voor variant voer je ook kiest: let goed op de kwaliteit. Hoewel het moeilijk is om de kwaliteit van een merk te beoordelen (je kunt de ingrediënten immers niet meer zien en je moet een keuze maken op basis van hoofdzakelijk de verpakking) zijn er wel wat aspecten om op te letten. Over het algemeen is goedkoop duurkoop. Een spotgoedkope KVV van zeg 3-4 euro per kilo kan simpelweg niet gemaakt zijn van kwaliteitsvlees (en orgaanvlees). De kostprijs van goede kwaliteit ingrediënten is te hoog om het eindproduct voor die prijs aan te kunnen bieden. Een KVV (of brok) gemaakt van inferieure ingrediënten zal nooit dezelfde nutriënten bevatten als een goede KVV en een goede gezondheid begint met een goede voeding. Bespaar je op voeding en geef je daardoor een ongeschikte maaltijd, dan resulteert dit helaas vaak in vage klachten en hogere dierenartskosten. Zéker bij pups wil je investeren in een goede voeding: ze zijn volop in de groei en een basis voor de rest van het leven wordt gelegd. Aan de andere kant is duur niet altijd beter. Een fabrikant kan zelf de prijs van het product bepalen en dus mogelijk kwaliteit willen uitstralen door de prijs van het product te verhogen. Natuurlijk is de kans dat een duurder product beter is dan een spotgoedkoop product wel een stuk groter. Kijk goed naar samenstellingen, de transparantie van de fabrikant en ervaringen van andere met het merk. Laat je hierin niet afleiden door mooie verpakkingen en goede marketing: dit staat natuurlijk los van het product zelf, de inhoud van de verpakking is vele malen belangrijker.

De overstap

Wanneer je gaat overstappen op een andere voeding doe je dat langzaam. Je mengt eerst een klein deel van het nieuwe voer door het oude voer heen. Elke dag verhoog je de hoeveelheid een beetje. Op deze manier kan het lichaam rustig wennen aan het nieuwe voer. Ga je van brok naar KVV? Dan kun je rustig een klein beetje KVV tussen de maaltijden door voeren en de hoeveelheid ophogen óf de KVV door de brokken heen roeren. En nee, het is niet zo dat vlees niet gemengd mag worden met brokken, of enkel met geperste brokken. Dat is een (hardnekkig) fabeltje!

Je bouwt de hoeveelheid van het nieuwe voer dus rustig op en kijkt hoe het lichaam van jouw hond er op reageert. Lichte spijsverteringsklachten zijn normaal bij een overstap, een beetje diarree kan dus gebeuren. Dit mag echter niet aanhouden, zéker niet bij jonge pups! Bij aanhoudende diarree is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Advies

Een laatste, maar zeer belangrijk advies wat we willen meegeven: laat je niet gek maken. Iedereen die je om advies vraagt zal je weer een ander advies geven, soms haaks tegenover wat iemand anders adviseert. Ons advies is dus ook: zoek één plek waar je advies vraagt, bij een kundig persoon die bij voorkeur ook (wetenschappelijk onderbouwde) opleidingen heeft gevolgd over hondenvoeding. Helaas gaan er namelijk nog altijd vele hardnekkige fabeltjes rond over hondenvoeding en worden die nog dagelijks meegenomen in adviezen door mensen die het beste met jouw hond voorhebben, maar er niet voor geleerd hebben.

Heb je hulp nodig met het uitzoeken van een goede maaltijd voor jouw opgroeiende hond? Je kunt bij ons terecht voor een voedingsadviesgesprek! Hierbij bespreken we voor een (gezonde) hond welke voeding passend is en waar je op moet letten. Heb je een hond met gezondheidsproblemen? Dan kun je gebruik maken van een voedingsconsult waarbij we nog dieper op de situatie ingaan. Als gediplomeerd voedingsdeskundige voor honden én orthomoleculair (voedings)therapeut voor honden kunnen we een gericht en passend advies geven en zo pups gezond laten opgroeien! Meer weten over voedingsadvies? Bekijk dan deze pagina.

Wil je meer weten over (puppy)voeding? Houd dan onze website in de gaten. We zullen in de toekomst meer blogs gaan uploaden waarin we nog dieper op de informatie in gaan!