Vakantie

Yes, het is weer zomer! Voor veel mensen reden om op vakantie te gaan, mét de hond natuurlijk!
Een citytrip naar Berlijn, met de tent naar Zuid-Frankrijk, in Nederland op de camping of een roadtrip door Zweden, alles kan, maar er zijn wel extra dingen om rekening mee te houden wanneer je de hond meeneemt.

Voorbereiding

Een vakantie voorbereiden is altijd leuk! Waar gaan we dit jaar naar toe?
Vergeet niet om jouw hond mee te nemen in dit besluit. Heb je een hond die veel moeite heeft met warm weer? Dan is een vakantie in de zomer naar het zuiden wellicht niet zo’n goede keuze. Misschien is een vakantie naar Scandinavië een beter alternatief?
Bedenk ook welke activiteiten je wilt gaan uitvoeren. Wil je op wandelvakantie en lange wandelingen door de bergen maken? Leuk! Maar ga even goed na of jouw hond dit wel gewend is en dit fysiek aankan. Zo nodig kun je vooraf, rustig aan, de afstanden van de wandelingen al gaan opbouwen. Lange bergtochten met een teckeltje van 12 jaar met artose zijn misschien minder passend. Misschien is er wel een mooi alternatief?

Thuis heb je alles voor de hond bij de hand, misschien sta je niet eens stil bij welke spullen je allemaal gebruikt. Ga van te voren goed na welke spullen je écht nodig hebt op vakantie, zodat je deze niet mist wanneer je op vakantie bent. Denk bijvoorbeeld aan een voer- en waterbak, een mandje en borstels of zelfs een waterblazer voor de vachtverzorging. Zorg ook voor een penning aan het tuig of de halsband met een telefoonnummer met landcode erop. Als je hond dan wegloopt en gevonden wordt zijn jullie weer makkelijk herenigd. Het is altijd verstandig een klein EHBO-setje mee te nemen. Denk hierbij aan tekenhaakjes, een pincet, honingzalf en steriele gaasjes en verband. Het is ook aan te raden vooraf het telefoonnummer van de lokale dierenarts in de telefoon op te slaan.

Ga vooraf na of je het voer dat je normaal geeft gemakkelijk mee kunt nemen. Als je brok- of natvoer geeft is dit meestal gemakkelijk. Geef je rauw voer dan is het lastiger. Allereerst moet er dan op de vakantie locatie voldoende diepvriesruimte aanwezig zijn. Ook mag de reis niet te lang duren, want dan ontdooit het voer. Eventueel kun je onderzoeken of er in de buurt van de vakantieplek een winkel is die het voer verkoopt. Lukt het niet om rauw voer mee te nemen? Dan moet je op zoek naar een alternatief. Heel geschikt hiervoor zijn blikvoer of houdbare worsten. Deze zijn in hoge kwaliteit te verkrijgen (denk bijvoorbeeld aan Nature Dog Food blikvoer of Carnis houdbare worsten) en gemakkelijk mee te nemen zonder vriezer. Probeer vooraf uit hoe dit voer valt. Als de hond er niet goed op reageert heb je dan namelijk nog tijd om een alternatief te zoeken.

Naar het buitenland

Wanneer je naar het buitenland gaat zijn er een aantal extra zaken om rekening mee te houden. Zo moet élke hond die de grens over gaat verplicht gevaccineerd zijn tegen Rabiës, gechipt zijn en een geldig hondenpaspoort hebben. Na de vaccinatie mag de hond nog 3 weken niet de grens over, dus haal deze vaccinatie op tijd! De rabiës vaccinatie is 3 jaar geldig, dus dit hoeft niet elk jaar herhaalt te worden.

Ga je op vakantie naar het zuiden? Dan is er nog een extra belangrijk aandachtspunt. In het zuiden (ongeveer ten zuiden van Parijs) komen andere parasieten voor, zoals zandvliegen. Het is erg belangrijk te zorgen dat je hond goed beschermd is. Zandvliegen kunnen namelijk erg vervelende ziektes veroorzaken zoals leishmania. Ook worden er andere ziektes verspreid door teken dan hier, zoals babesia. Een goede bescherming tegen parasieten is dus erg belangrijk. Niet elk middel beschermt tegen zandvliegen. Controleer dit dus goed voor vertrek!

In Zuid-Europa komen ook hartwormen voor. Deze wormen worden verspreid via muggen en nestelen zich in de longslagader of het hart. De behandeling van deze wormen is in vergevorderd stadium erg moeilijk en risicovol. Zonder behandeling kan een hartworminfectie ook dodelijk zijn. Hoewel wij normaal gesproken voorstander zijn van een ontlastingsonderzoek voor de ontworming (ter controle of er wormen aanwezig zijn) is het in dit geval belangrijk om de hond te ontwormen. Doe dat 1 keer per maand en herhaal dit ook nog nadat je teruggekomen bent, zodat een eventuele hartwormbesmetting op tijd wordt aangepakt.
Voor meer informatie over parasietbestrijding geschikt voor het land van bestemming of buitenlandse ziektes neem je het beste contact op met je dierenarts. Doe dit ook wanneer je terug bent van vakantie en je hond klachten ontwikkeld (vermeld er dan altijd bij waar je op vakantie geweest bent.)

Daarnaast is het belangrijk onderzoek te doen naar de regels van het land waar je naartoe gaat en alle landen waar je doorheen reist. Zo zijn in sommige landen bepaalde hondenrassen verboden, moeten bepaalde rassen verplicht gemuilkorfd of is het verplicht om de hond vast te hebben in de auto met bijvoorbeeld een reisbench of een autogordel. Ook mogen in de meeste landen honden niet zomaar los lopen. Sommige landen hebben nog extra aanvullende eisen voordat een hond het land in mag, zoals een verplichte ontworming of een rabiëstiter. Bekijk voor het plannen van de reis de invoereisen het land van bestemming en alle landen waar doorheen gereisd wordt via het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren)

En het allerbelangrijkste, vergeet vooral niet te genieten! Reizen met een hond is natuurlijk heel anders dan zonder, maar wij zouden niet meer anders willen 😉