Trainers ZoeZoo

Trainers, snoepjes, voertjes, beloningen. Allemaal woorden voor producten met hetzelfde doel: het belonen van een hond wanneer de opdracht goed is uitgevoerd. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van positieve trainingsmethoden. Door op een positieve manier te trainen met je hond krijg je vertrouwen in elkaar en ga je samen een opdracht aan. De hond vind het op deze manier leuk om te doen wat jij van hem vraagt, want jij laat blijken dat je dit waardeert!


Maar waar beloon je ‘m dan mee? Er zijn zo ontzettend veel producten op de markt, dat je de bomen door het bos niet ziet. Een simpel antwoord op deze vraag hebben we ook niet. Om het nog ingewikkelder te maken: de beloning hoeft niet eens eetbaar te zijn. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een speeltje, en sommige honden maak je heel blij met een aai. Maar wat doe je dan? Dat hangt af van jouw hond! De beloning moet namelijk écht een beloning zijn, en wat dat is verschilt per hond. Je kunt zelf namelijk wel wat bedenken, maar als je hond het niet als een beloning ervaart, schiet je er niets mee op. Zo is voor veel honden een aai helemaal niet persé een beloning, sommige honden schrikken er zelfs van!

Allereerst is het dus belangrijk goed naar je hond te kijken en ‘m te leren kennen. Waar sommige honden geen trainers (beloningssnoepjes) aannemen, kijken andere niet om naar een speeltje. Probeer dingen uit en kijk goed wat goed werkt voor jullie beide.

Kalkoen trainers
Carnis mini trainer kalkoen

Je hebt ontdekt dat je hond het liefste werkt voor wat lekkers, en dan? Dan kom je in de wereld van de trainers terecht. Trainers zijn snoepjes voor honden van kleiner formaat. Door het geven van kleine snoepjes zit de hond namelijk minder snel vol, waardoor de hond langer gemotiveerd blijft. Daarnaast is het niet handig dat wanneer je oefeningen aan het doen bent, je elke keer moet wachten tot je hond nou eindelijk die kluif weggewerkt heeft. Een ideale trainer is ‘hap, slik, weg’.

Welke trainers zijn er? Er bestaan heel veel varianten trainers. De meeste zijn niet al te gezond of smaakvol. Wanneer je de gemiddelde dierenwinkel binnenloopt en het rek met trainers bekijkt zul je zien dat veel van deze snoepjes amper vlees bevatten en vol zitten met onnodige ingrediënten zoals kleurstoffen en granen. Veel honden vinden deze snoepjes helemaal niet zo interessant. De kleurtjes zijn natuurlijk voor het baasje, het maakt de hond namelijk helemaal niets uit welke kleur een snoepje heeft. Er zijn betere (en gezondere) alternatieven te vinden!

Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de 100% gedroogd vleestrainers, zoals bijvoorbeeld de Carnis mini trainers kip, kalkoen, eend of konijn. Deze trainers zijn gemaakt van 100% vlees zonder gekke, onnodige ingrediënten. Veel honden vinden deze beloningen erg lekker. Door af te wisselen in de smaken hou je het interessant. Nog beter is het wanneer je doorhebt welke smaak je hond het állerlekkerst vind: deze geef je dan alleen wanneer de oefening heel goed wordt uitgevoerd. Ook runderlong trainers zijn erg geschikt. Doordat long heel licht is, omdat het van nature veel lucht bevat, zit je hond hier minder snel van vol. Daarnaast is de geur van long voor de meeste honden erg aantrekkelijk. Liever vis dan vlees? Gebruik dan de IcelandPet snoepjes. Je kunt ook de kattenvariant gebruiken! Dit is namelijk dezelfde in een kleiner formaat. Ook de Carnis haringtrainers zijn ideaal: door het kleine formaat van deze trainers zitten er in verhouding erg veel trainers in deze pot. Deze vissnoepjes zijn allemaal gemaakt van 100% vis!

Wanneer je een grotere hond hebt zijn bovengenoemde trainers misschien wat aan de kleine kant. Zeker wanneer de hond al volwassen is. Je kunt dan kijken naar de wat grotere varianten, zoals de Carnis hertenvleesblokjes of de schapenbolletjes. Deze zijn groter van formaat, maar het is nog steeds geen hele kluif. Voor een grote hond zijn deze dus prima geschikt om te gebruiken.

carnis hert blokjes
Carnis vleesblokjes hert

Bovengenoemde trainers zijn allemaal 100% vlees of vis. Dat maakt ze over het algemeen wat harder van structuur. Sommige honden hebben een voorkeur voor wat zachtere trainers. In dat geval zijn de Carnis Softies ideaal. Deze trainers bestaan voor 99% uit één eiwitbron met een toevoeging van 1% glycerine. Door deze toevoeging zijn de snoepjes zachter. Ook de Carnis haring trainers zijn wat zachter. Dit zijn geperste staafjes.

Er zijn ook hele kieskeurige honden. Dat maakt het vinden van een goede beloning niet makkelijk. Het kan nodig zijn om een extra hoogwaardige beloning in te zetten. Dit kun je ook doen om een hond extra te belonen voor iets wat hij heel goed doet of bij het oefenen van moeilijke dingen. Je kunt in dit geval denken aan bijvoorbeeld de Carnis houdbare vleesworsten! Deze worsten, gemaakt van één eiwitbron met vitamines en mineralen, zijn zacht en hebben een sterkere geur. Je kunt de worsten in stukjes snijden en wat je (nog) niet gebruikt in de koelkast bewaren. Als je het langer dan 2 dagen wilt bewaren kun je het ook in de vriezer stoppen! Door de geur en structuur van deze worsten zijn honden hier dol op! Een ander voordeel van deze worst is dat dit in principe een complete voeding is voor honden. Je traint dus met voer. Hierdoor blijft de dagelijkse maaltijd meer in balans dan wanneer er met echte snackproducten getraind wordt.

Hoeveel trainers kun je nu geven? Dat hangt natuurlijk af van het formaat van jouw hond. Een grote hond kan meer krijgen dan een kleine hond. Houd er rekening mee dat trainers zijn ontwikkeld als snack en niet als voeding. Wanneer je een buiten proportionele hoeveelheid trainers geeft in verhouding tot het voer kan het zijn dat de voedingsstoffen uit balans raken. Daarom geld altijd: met mate. Je kunt bijvoorbeeld ook tussendoor belonen met een speeltje of gebruik maken van de normale brokken tijdens het trainen. Geef als beloning een brokje van de dagelijkse portie, en als de hond iets heel goed uitvoert bijvoorbeeld een trainer. Of je maak gebruik van bijvoorbeeld een gestoomde voeding. Zeker bij pups is het gebruiken van (een combinatie met) de eigen voeding als trainers een goede optie, hierbij komt de voeding namelijk nét even wat preciezer dan bij de gemiddelde volwassen hond. Trainers gebruiken kan zonder problemen, zolang je de hoeveelheid maar in de gaten houd.

Trainer Haring
Carnis haring trainers

De conclusie is dat je vooral moet kijken wat werkt voor jou en jouw hond. Probeer dingen uit en zie wat het beste werkt! Bovengenoemde producten zijn allemaal natuurlijk en gezond. Vaak zie je advies voorbij komen over trainen met bijvoorbeeld kaas en worst. Het is zeker waar dat deze producten erg lekker zijn voor een hond. Helaas zijn dit niet zo’n gezonde alternatieven. Wanneer je hiermee besluit te trainen gebruik ze dan met mate en alleen wanneer het écht nodig is. Kaas bevat bijvoorbeeld lactose en zout. Daarnaast is het erg vet. Kies dus liever voor een gezonde optie.