voer en vakantie

De vakantieperiode komt er weer aan! Gaat jouw hond mee op vakantie of naar een pension? Lees al onze tips over voeding tijdens de vakantieperiode.

De vakantie is een heerlijke tijd van het jaar. Even niets moeten en tijd voor jezelf. Daarnaast gaan veel mensen natuurlijk op vakantie.

Voor een hond is dit in veel gevallen ook een fijne tijd. Het baasje heeft meer tijd en misschien mag hij of zij wel mee op vakantie! Vergis je echter niet, voor een hond komt er in deze periode ook in veel gevallen extra stress bij kijken. De routine valt weg en een vakantieadres is natuurlijk een hele nieuwe omgeving.

Mijn hond gaat naar het pension of blijft bij een oppas

Gaat jouw hond niet mee op vakantie maar maak je gebruik van een pension of passen vrienden op jouw hond? Dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.
Sommige pensions bieden als extra service (of tegen extra betaling) aan om het voer van jouw hond te regelen. Alle honden krijgen dan voer vanuit het pension. Wij raden altijd aan om hier niet voor te kiezen. Geef het eigen voer van jouw hond mee samen met duidelijke instructies zoals de hoeveelheid die de hond mag eten. Het veranderen van het voer kan namelijk altijd maagdarmklachten veroorzaken. Zeker als tegelijkertijd met de voerverandering de hond ook stress ervaart: iets wat bijna onvermijdelijk is, omdat de hond naar een nieuwe omgeving gaat en zijn baasjes moet missen.
Geef je KVV of andere diepvriesvoeding? Vraag dan goed na of het pension (of de oppas) hier de mogelijkheid voor heeft! Niet altijd is er voldoende ruimte, tijd of kennis. Geef naast de standaard instructies zoals de hoeveelheid voer ook extra instructies over het werken met een rauwe voeding (zoals het niet de hele dag laten staan indien de hond het niet direct opeet).
Wil het pension niet meewerken met het geven van de eigen voeding? Dan raden we aan op zoek te gaan naar een ander vakantieadres. Het is natuurlijk gemakkelijker voor een pension om alle honden hetzelfde voer te kunnen geven, maar helaas is dit niet het beste voor de hond.

Maak je thuis gebruik van voerverrijking, door bijvoorbeeld de maaltijd aan te vullen met verse groente of bijvoorbeeld eitjes? Ga dan na of dit mogelijk is bij het oppasadres. Bij een pension zal het meestal niet haalbaar zijn. Is dat erg? Nee hoor, je kunt gewoon na de vakantie weer verder gaan met het verrijken van de voeding.

Mijn hond gaat mee op vakantie

Leuk, je hond mag mee! Maar wat neem je aan voer mee? Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat jouw hond normaal gesproken eet. Brokken zijn gemakkelijk mee te nemen en zouden geen problemen moeten veroorzaken. Geef je normaal gesproken KVV, een rauwe vleesvoeding? Dan is het moeilijker. Er zijn een aantal mogelijkheden. Blijf je binnen Nederland? Dan is het vaak mogelijk om voldoende mee te nemen (controleer wel of er voldoende diepvriesruimte aanwezig is op het vakantieadres). Het reizen binnen Nederland duurt niet zo lang dat het diepvriesvlees ontdooit raakt, zeker als je een wat grotere hoeveelheid meeneemt. Gebruik bijvoorbeeld een koelbox voor extra isolatie en dan houden de worsten elkaar wel een poos koel.
Is het niet mogelijk om KVV mee te nemen? Kijk dan vooraf of er in de buurt van jouw vakantieadres je gebruikelijke KVV te krijgen is. Informeer eventueel bij het verkooppunt of ze voldoende voorraad hebben of geef vooraf een bestelling door. Zijn niet dezelfde merken beschikbaar? Zoek dan iets wat zo dicht mogelijk bij het gebruikelijke voer in de buurt komt, maar hou er rekening mee dat ander voer altijd wat maagdarmklachten kan veroorzaken. Zo mogelijk probeer je de merken die wel verkrijgbaar zijn al eens thuis uit.

Vakanties naar het buitenland zijn vaak moeilijker. De reis duurt langer waardoor het meenemen van KVV niet altijd mogelijk is. Ook zijn er in andere landen niet altijd voldoende mogelijkheden voor het kopen van KVV. Dan kun er voor kiezen een houdbaar alternatief te gebruiken, zoals houdbare worsten, blikvoeding of een goede brok. Probeer dit wel altijd thuis al eens uit en geef het tot aan de vakantie regelmatig eens een keer, zodat het lichaam er vast aan kan wennen. Reageert je hond niet goed op de houdbare voeding? Dan heb je dan nog tijd te zoeken naar een alternatief. Soms kan het zijn dat een hond minder goed op bepaalde merken, varianten of soorten voer reageert. Probeer dan gewoon iets anders uit, de kans is groot dat je wel iets vind wat wél goed gaat. Geef tussen het proberen van verschillende voedingen jouw hond wel voldoende tijd om het maagdarmstelsel weer te laten kalmeren.


Voerverrijking op vakantie kan een uitdaging zijn. Een handige tip is om in plaats van (bevroren) groentemixen te kijken naar potjes babyvoeding. Deze zijn meestal heel puur van samenstelling en al voorgegaard en gepureerd. Kijk bijvoorbeeld naar de olvarit potjes met puur wortel, bloemkool of pompoen met rijst. Check wel altijd de ingrediëntenlijst: zitten er geen gekke toevoegingen in? Ook potjes met etenswaren die giftig zijn voor honden dien je over te slaan (zoals bijvoorbeeld prei, ui of druif).
Je kunt ook de voeding op vakantie verrijken met vers, rauw vlees uit de supermarkt, zoals bijvoorbeeld kippenhartjes, kabeljauw uit de vriezer of bijvoorbeeld sardine uit blik. Lees wel altijd goed na op het etiket of er geen onnodige of gevaarlijke toevoegingen zijn gedaan!

Dus voor voeding op vakantie:

  • Géén voedingswijziging tijdens een vakantie (of op het opvangadres)
  • Moet je een ander voer geven op vakantie omdat je het normale voer niet mee kunt nemen? Probeer dit dan ruim voor vertrek al eens uit!
  • Kun je niet voldoende meenemen? Zoek dan vooraf uit of het voer verkrijgbaar is in de buurt van het vakantieadres
  • Een nieuwe omgeving geeft altijd stress, een voerwisseling daarbovenop is niet wenselijk
  • Denk aan baby groentehapjes als voedingsverrijking in plaats van diepvries groentemixen, wanneer je aan voedingsverrijking doet.

Daarnaast is het belangrijk te denken aan onder andere:

  • Inentingen
    • Ga je de grens over dan is de rabiës enting verplicht, minimaal 21 dagen voor vertrek
    • Bij een pension zijn vaak aanvullende entingen verplicht
  • Paspoort
    • Neem het hondenpaspoort mee zodat je de entingen kunt laten zien
  • EHBO setje
    • Neem een EHBO setje mee, met o.a. een tekentang, honingzalf en andere aanvullingen naar wens
  • Dierenarts
    • Zorg dat je voor in geval van nood vast het telefoonnummer van de lokale dierenarts opzoekt
  • Penning en chip
    • Zodat jouw hond snel terug is bij een vermissing
  • Medicatie/supplementen
    • Gebruik je normaal medicatie en supplementen? Neem deze dan voldoende mee
  • Ontworming en ontvlooiing
    • In bepaalde landen komen andere parasieten voor. Ga na of jouw huidige methode met betrekking tot ontworming en ontvlooiing geschikt is voor jouw vakantiebestemming. Dit is vooral belangrijk voor vakanties richting Zuid-Europa.
  • De nodige spullen
    • Zoals wat speelgoed, een extra lijn of tuigje, snacks etc
  • Bepaalde landen stellen aanvullende eisen, controleer deze voor vertrek
    • Zoals een verplichte ontworming binnen een bepaalde tijd voor aankomst of een muilkorfplicht voor bepaalde plekken. Sommige landen verbieden bepaalde hondenrassen of stellen het gebruik van autogordels in de auto verplicht.

En als laatste willen we jullie natuurlijk een hele fijne vakantie wensen!