Vuurwerk hond en kat

Oud en nieuw 2021

Het lijkt nog even weg, oud en nieuw 2021-2022. Echter komt het steeds dichterbij. Een landelijk vuurwerkverbod is aangekondigd en hiermee zijn vele huisdiereigenaren dolblij. Logisch, vuurwerk kan nogal wat angst veroorzaken bij onze geliefde viervoeters.

Of er daadwerkelijk geen vuurwerk zal zijn is nog even afwachten, maar vermoedelijk niet. Realiteit is dat momenteel op vele plaatsen al met regelmaat vuurwerk afgestoken wordt. Niet leuk, allemaal die onverwachte knallen, tenminste niet voor de meeste honden en katten.

Oud en nieuw met huisdieren

Hoe zorg je er nu voor dat oud & nieuw zo comfortabel mogelijk is voor jouw huisdier?

Belangrijk is in ieder geval een goede voorbereiding! Wanneer je pas begint met stappen zetten zodra er volop vuurwerk afgestoken wordt ben je eigenlijk al te laat. Je kunt je hond of kat voorbereiden met training & ondersteunende supplementen. Wat het beste werkt is afhankelijk van jouw dier, maar meestal is een combinatie van beide aan te raden.

Met training kun je jouw dier leren dat het allemaal niet zo spannend is en hoe ze het beste met de knallen om kunnen gaan. Belangrijk is om op tijd te beginnen, je hebt zoiets namelijk niet van de ene op de andere dag geleerd. Kies bij voorkeur een goede instructeur of gedragsdeskundige uit om je hierbij te helpen, die werkt volgens moderne inzichten. Door samen te werken met een deskundige kunnen jullie samen de best passende route voor jou hond (of kat!) bepalen. Elk dier is namelijk een individu en je kunt op deze manier de beste aanpak voor jouw maatje zoeken.

Daarnaast zijn er ook supplementen of medicatie die kunnen ondersteunen. Bij deze is het ook van belang om, afhankelijk van het gekozen product, op tijd te starten. Er is medicatie te verkrijgen via de dierenarts om de hond te kalmeren. Hoewel er tegenwoordig een hoop goede producten op de markt zijn is het van belang altijd even goed te bekijken met welk product je te maken hebt. Er zijn producten op de markt die jouw hond ogenschijnlijk rustig houden, maar waarbij de hond wél alles meekrijgt. Ze lijken dus heel relaxed, maar zijn van binnen doodsbang. Gelukkig worden deze middelen door de meeste dierenartsen niet meer voorgeschreven.

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen op de markt die kunnen helpen bij de hond of kat rustig houden. Ze kunnen een goede aanvulling zijn op training. Ze halen de scherpe randjes er vanaf en de hond of kat kan beter met de situatie omgaan. De supplementen hebben geen versuffende werking, hierdoor versterk je de angst niet doordat het dier wel alles ziet en hoort maar niet kan reageren. Ook bij supplementen is het belangrijk om op tijd te beginnen.

Stappenplan vuurwerk:

 1. Zo vroeg mogelijk – Start met trainen (bij een deskundig persoon)
 2. 1 december  – Start met Puur Tranquil
  • Puur Tranquil is een natuurlijke ontspanner en rustgever zonder te versuffen
 3. Half december (of voor de 1e knallen) – Start met Puur Nervo
  • De combinatie van Puur Tranquil en Puur Nervo is ideaal voor het einde van het jaar.
 4. Zo nodig op de knaldagen – Bach Rescue Remedy
  • Geeft snel verlichting van stress, alcoholvrij.
 5. Voor de katPuur Matatabi (of verwerkt in een speeltje)
  • Werkt ontspannend

Puur Tranquil kan ook worden ingezet bij bijvoorbeeld vuurwerktraining of een verhuizing. Elk dier is anders, zo kan het zijn dat de ene voldoende heeft met enkel de Puur Tranquil en de andere niet. Het plan kan dus aangepast worden op het dier.

31 december

Zorg dat je met oud en nieuw je dieren niet alleen thuis laat. Zo kun je er voor ze zijn mocht dit nodig zijn. Wandel alleen aangelijnd en gebruik bij ontsnappingsgevoelige honden eventueel een anti-ontsnappingstuigje. Houd je kat, als deze normaal gesproken buiten komt, al enkele dagen van te voren binnen. Jaarlijks zijn zowel honden als katten slachtoffer van vuurwerkgeweld, door ze veilig bij je te houden kun je dit zoveel mogelijk voorkomen. Kies voor de wandeling een zo rustig mogelijk moment, als dat niet lukt kun je even snel de hond laten plassen & binnen een denkspelletje doen. Denkspelletjes dagen je hond of kat mentaal uit en kunnen afleiding bieden. Ook een kauwsnack kan voor afleiding zorgen. Kauwen werkt ontspannend en kan op die manier ook helpen. Creëer een veilig plekje in huis waar ze lekker kunnen gaan liggen. Het is achterhaald dat je je hond of kat moet negeren als deze bang zijn. Steun bieden mag! Door je hond of kat steun te bieden laat je zien dat je er voor ze bent.

Al met al is oud en nieuw niet het leukste moment van het jaar voor vele huisdiereigenaren. Maar met een goede voorbereiding is het vaak toch iets minder erg. Heel veel succes & een goede jaarwisseling gewenst!